Studija koju je proveo Intuit, tvorac QuickBooks-a i drugog finansijskog softvera, otkrila je da 89% malih preduzeća kaže da su uspješniji sa računovođom ili savjetnikom. Zašto? Šta rade računovođe?

Računovođe rade puno više nego što ljudi misle i mogu pomoći poslovanju u različitim fazama rasta. Američki biro za statistiku rada (BLS) objašnjava da računovođe i revizori pripremaju i ispituju finansijske evidencije. Oni osiguravaju tačnost financijske evidencije i pravilno plaćanje poreza i na vrijeme. Računovođe i revizori procjenjuju financijsko poslovanje i rade kako bi osigurali efikasno poslovanje organizacija.

Dužnosti računovođe:

  • Ispitati financijske izvještaje kako biste bili sigurni da su tačni i u skladu sa zakonima i propisima
  • Osigurati da se porezi plaćaju pravilno i na vrijeme
  • Pregledati knjigovodstvo računa i računovodstvene sisteme radi efikasnosti i upotrebe prihvaćenih računovodstvenih postupaka
  • Organizovati i održavati finansijsku evidenciju
  • Procijeniti finansijsko poslovanje i dajte preporuke najboljoj praksi menadžmentu
  • Predložiti načine za smanjenje troškova, povećanje prihoda i povećanje dobiti

Osim što su odgovorni za pripremu i analizu finansijske evidencije kompanije, uključujući upravljanje podacima, kreiranje finansijskih izvještaja i osiguravanje usklađenosti sa propisima u računovodstvenoj praksi kompanije, računovodstvo mora objasniti svoje nalaze. To uključuje pripremu pismenih izvještaja, sastanak s menadžerima organizacija i pojedinačnim klijentima te pružanje stručnih preporuka i rješenja.

Računovođe pružaju širok spektar usluga, uključujući administrativne zadatke koji odvlače pažnju vlasnika preduzeća i koče rast. Oni također pružaju strateške savjete i smišljaju pametne načine za smanjenje troškova i povećanje prihoda. Angažiranje računovođe omogućava vlasnicima da vode svoje poslovanje s više jasnoće i samopouzdanja.

Profesionalne računovođe u CA idu iznad i izvan okvira, tako da preduzeća u svakoj industriji, uključujući neprofitne organizacije, uspijevaju na svim nivoima. Od pokretanja i strukturiranja poslovanja do širenja i rasta, CA tim vodi klijente na svakom koraku. Tim čine visoko iskusni profesionalci, sa stručnošću koja uključuje računovodstvo i knjigovodstvo, usklađenost i etiku, finansijsku analizu, procjenu procesa i sistema, upravljanje rizikom i optimizaciju računovodstvenih sistema.

CA pruža široku ponudu računovodstvenih usluga i alata za poboljšanje efikasnosti i donošenja odluka u prilagodljivom formatu kako bi se zadovoljile specifične potrebe svakog klijenta.

Mi smo stručnjaci u oblasti računovodstva i u potpunosti smo certificirani za tehnološke platforme koje nudimo našim klijentima. Ono što CA razlikuje je način na koji pružamo svoje usluge. Kroz naše dugogodišnje iskustvo stečeno u lokalnim i internacionalnim kompanijama, u mogućnosti smo podržati rast i unapređenje poslovanja svojim uslugama i savjetima. Pozovite nas za konsultacije ili nam pošaljite upit.

Pozovite nas: +387 62 386 723